Biokull
Biokull er ingeniør-trekull som er framstilt gjennom ufullstendig forbrenning av organisk materiale. Blandet i jord vil biokull redusere utslipp av CO2, hindre spredning av forurensning og øke produksjonen på landbruksjord.
Biokull kan lages av alle typer organisk avfall, til og med kloakkslam, så lenge biomassen er tørr nok. NGI har forsket på biokull i over ti år, og vi mener biokull er en genial måte å gjenbruke organiske fraksjoner som ellers er et avfall. Det er flere fordeler med biokull:
- Tiltak for å redusere klimaendringer: Når en blander biokull med jord vil ikke kullet brytes ned. Det betyr at karbonet i kullet lagres i bakken, noe som er mye bedre for klimaet enn at det organiske materialet brytes ned til CO2.
- Mikroplast og organiske forurensninger som PFAS i avfallet blir brutt ned ved den høye pyrolysetemperaturen.
- Reduksjon av utlekking av forurensninger: Mange av vanlige forurensninger som kan forekomme i jord vil bindes til biokullet. Dette hindrer at forurensningene lekker ut til vann og at forurensningene blir tilgjengelige for opptak av organismer og mennesker. En av NGIs viktigste oppdagelser er at 1% tilsetning av biokull fra kloakkslam kan redusere utlekking av PFAS fra forurenset jord med over 99%!
- Jordforbedring: Biokull fører til økt produksjon på landbruksjord. Biokull forbedrer jord ved at pH i sur jord økes, jorden får høyere fuktighet, og holder bedre på næringsstoffer som er viktige for plantevekst.
Brenning av biokull
Produksjon av biokull kan også være fattigdomsbekjempelse. NGI har i mange prosjekter lært bort produksjon av biokull til bønder i utviklingsland blant annet i et prosjekt med 7000 bønder i Tanzania. Bøndene har kunnet øke produksjonen i områder med utarmede jordsmonnene som er blitt forringet av tørke, mangel på plantenæring eller forsuring.
Gerard Cornelissen
Teknisk ekspert Bærekraftige geoløsninger gerard.cornelissen@ngi.no+47 977 24 503
Håkon Austad Langberg
Senioringeniør Miljø og Ingeniørgeologi hakon.austad.langberg@ngi.no+47 472 42 944