Søk

Modellering av 3D-effekter av skred på Gjerdrum

Hovedmålet med denne masteroppgaven er å undersøke sprøbruddseffekten i et 3D-domene på den beregnede sikkerhetsfaktoren ved å sammenligne resultatene av 2D- og 3D-beregninger for skråningssvikten i Gjerdrum.

Publisert 19.04.2023

De siste årene har det vært stor utvikling i bruken av 3D-verktøy i geoteknisk praksis (f.eks. innenfor BIM, geoteknisk datapresentasjon og visualisering i 3D). Som et resultat er det også en økende interesse for å se på muligheten for å utføre stabilitetsanalyser i 3D for bruk i prosjekter. 

Det er vanlig praksis å benytte 2D stabilitetsanalyser med hhv. grenselikevektsmetoden (LEM) eller elementmetoder (FEM) for tilbakeregning av sikkerhetsfaktoren (SF) etter skredhendelser. Slike analyser kan imidlertid resultere i gale SF-verdier, på grunn av at metodene i liten grad kan inkludere 3D-effekter. For grenselikevektsmetoden har man i tillegg problemet med at sprøbruddoppførsel ("strain softening") i sensitive materialer ikke kan inkluderes i analysene.

Oppgaven

I denne oppgaven foreslås det å undersøke sprøbruddeffekten på beregnet sikkerhetsfaktor for en skråning modellert i 3D, ved å sammenligne resultatene fra 2D- og 3D-beregninger utført med FEM. Resultatene vil bli validert mot 2D/3D-analyser av 2020-skredet i Gjerdrum. Resultatene av arbeidet bør omfatte scenarier der 3D-effekter er dominerende, og resulterer i upålitelige SF-prediksjoner ved 2D-analyser.

Kontur som viser utviklingen av mykning i kvikkleirelaget for Skjeggestad bruskråning. Fargeskalaen illustrerer graden av mykning (hvor 0 er ingen mykning, og 1 er fullstendig mykning).

Portrettbilde av Sparsha Sinduri Nagula

Sparsha Sinduri Nagula

Prosjektingeniør I Risikovurdering og skråningsstabilitet Sparsha.nagula@ngi.no
+4796925246